4 Aralık 2014 Perşembe

ZAHA HADID TASARIMI Galaxy SOHO’YA İKİNCİ ÖDÜL

Zaha Hadid Mimarlık, Galaxy SOHO, 
Hufton + Crow Photographers.


Zaha Hadid Mimarlık,
Galaxy SOHO,
Hufton + Crow Photographers.

Çin Mimari Topluluğu, Pekin’de bulunan ve ünlü mimar Zaha Hadid’in tasarladığı Galaxy SOHO’ya 2014 Gümüş Çin Mimari Topluluğu Yaratım (CASC) Ödülü’nü verdi. CASC, Çin’de mimarlık adına verilen en prestijli ödül olarak kabul ediliyor ve Çin Mimari Topluluğu tarafından iki yılda bir verilen ödül, sosyal, ekonomik ve çevresel iyileştirme yönleri de dikkate alınarak, mimari yaratım standartlarını yükselten ve aynı zamanda yeni teknolojilerin geliştirilmesine ve uygulanmasına imkan tanıyan projelere veriliyor. Galaxy SOHO, 2014 yılında Çin İç Mimari Ödüllerinde de “En İyi Kamusal Alan” ödülüne layık görülmüştü.
332,857 metrekare alana yayılan, ofis, alışveriş ve eğlence merkezi Galaxy SOHO, 2009-2012 yılları arasında inşa edildi. Yaşayan bir şehir olan Pekin’in parçası olarak tasarlanan kamusal alan, şehrin büyük ölçekli yapısından ilham alınarak tasarlanmış. Mimari tasarımda; dört adet birbirini takip eden ve akışkan hacim; ayrılmış, kaynaşmış veya gerilmiş köprüler ile bağlanmış. Bu hacimler tüm yönlerde birbirine uyumlu ve panoramik bir mimari görünüm yaratma adına biçimsel kompozisyon akışkanlığını kıracak köşelere ve ani geçişlere yer verilmemiş.
Projenin büyük iç avluları, sürekli açık alan ve iç dünya oluşturan geleneksel Çin avlu mimarisinin bir yansıması. Burada, mimari artık sert bloklardan oluşmuyor, bunun yerine sürekli karşılıklı ilişki içinde bir dünya yaratmak adına, birleşen hacimlerden oluşuyor.


Zaha Hadid Mimarlık, Galaxy SOHO, 
Hufton + Crow Photographers.





































Zaha Hadid
Zaha Hadid, Roma’da projesini gerçekleştirdiği MAXXI Ulusal 21. Yüzyıl Sanatları Müzesi ile 2010 yılında Stirling Prize ve Londra Evelyn Grace Academy projesi ile yine 2011 yılında Stirling Prize’a layık görüldü. Almanya Wolfsburg’daki Phaeno Bilim Merkezi; Amerika Cincinnati’deki Rosenthal Çağdaş Sanatlar Merkezi; Almanya, Leipzig’deki BMW Merkez Binası; Glasgow Riverside Transport Müzesi, Çin Guangzhou’da Opera Tiyatrosu; 2012 Londra Olimpiyatları Su Sporları Merkezi; Dubai Signature Kuleleri, Abu Dhabi’de Performans Sanatları Merkezi, 2013 yılında Azerbaycan Bakü’de açılan Haydar Aliyev Kültür Merkezi; Amerika East Lansing, Michigan’da açılan Eli ve Edythe Broad Sanat Müzesi; Güzey Kore Seul’da bulunan Dongdaemun Design Plaza ünlü mimarın mimarlık tarihine mal olmuş projelerinden bazıları. Zaha Hadid 1950’de Bağdat'ta doğmuştur. Londra Architectural Association okulunda mimarlık okumadan önce Beyrut Amerikan Üniversitesinde Matematik Bölümünü bitirmiştir. Mezuniyetinden sonra okulundaki hocaları ile 1977’de ortağı olduğu Office For Metropolitan Architecture’da çalışmaya başlamıştır.
1980’de kendi Londra merkezli bürosunu kurmuştur. 1980’lerde Architectural Association’da ve Dünyanın başka yerlerindeki prestijli kurumlarında ders vermiştir. Graduate School of Design’da, Harvard Üniversitesinde, Illinois Üniversitesinde, Hamburg’daki Hochschule für Bildende Künste’de, Knowlton Mimarlık Okulunda eğitmenlik yapmıştır. American Academy of Arts and Letters’ın onur üyesi olmuştur.
2004’te Pritzker Mimarlık Ödülü’nü alan ilk kadın mimar olmuştur. Daha öncesinde mimariye olan katkılarından dolayı CBE’ye layık görülmüştür. Ayrıca Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden onur diploması almıştır. Zaha Hadid’in Mimarlık bürosu 350’den fazla çalışanı ile Londra da bulunmaktadır. 2008’de Forbes dergisinin “Dünyanın En Güçlü 100 Kadını” listesinde 69. olmuştur.


Zaha Hadid Mimarlık, Galaxy SOHO, 
Hufton + Crow Photographers.


Zaha Hadid, Fotoğraf: Steve Double.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder