10 Ocak 2015 Cumartesi

CAN GÖKNİL’DEN “SAZLI SÖZLÜ SERGİ”

Can Göknil, "Deve Üzerinde Kız"
Ressam ve yazar Can Göknil 49. sanat yılını 17 Ocak-21 Şubat 2015 tarihlerinde Galeri Apel’de 44 parçalık kişisel sergisiyle kutluyor. Kişisel sergilerini öz kültürümüzün temalarıyla kurgulayan Göknil, bu uzun süreçte toplumumuzun inanç ve davranışlarını, mitoslarını, sözlü edebiyat geleneğini, pek çok sergisine ve de kitaplarına konu etti. Kültür tarihimizi inceledikçe, araştırmalarından doğan sanatsal sunumlarını  Masal Tekerlemeleri, Ağaçlarla İlgili İnanç ve Davranışlar, Yaratılış Efsaneleri, Anadolu Tanrıçaları, Muskalar, Kader ve Kitap Sanatları, Fal gibi başlıklarla yurt dışında ve ülkemizde sanatseverlerle paylaştı.
Bu kez, Galeri Apel’deki serginin adı “Sazlı Sözlü Sergi”. Göknil, çalışma biçiminde uyguladığı yöntemin onu söz ve imge arasında koşuşturduğunu söylüyor. Sözle Göz Kardeşliği adlı sergisinde olduğu gibi (Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi, Kasım, 2002). Ama şimdi işin içinde saz da var. Besteleri Dr. Tuba Kaftancıoğlu ve onun sunduğu İbrahim Çadırcı, Muzaffer Sarısözen gibi türkücülerden, sevda türkülerinin naif deyişlerini de Nurer Uğurlu’nun kitaplarından derlemiş Can Göknil. Yine resim, heykel gibi klasik tekniklerden gerektikçe yararlanıyor, ahşap, kurşun, kumaş gibi malzemeleri amacını vurguladığı sürece kullanıyor. Sergideki sunumlar “Yanık Güfteler”, “Derya Dervişleri”, “Asıl Fasıl” gibi başlıklarla ilgi çekiyor
Can Göknil, "Sevda Türküsü"
Can Göknil sanat anlayışını “Sezgilerimin, duyarlılığımın, doğallığımın, eğitimimin ve araştırmalarımın birikimini mizah, hoşgörü ve şefkatle harmanlayarak tablolarıma ve sanatsal objelerime aktarıyorum. Anlaşılan mizah, öykücülük ve fantazya sanatımın temel taşları,” diye özetliyor.

CAN GOKNIL: “SONGS AND LYRICS”
Can Göknil is celebrating her 49th year as an artist, with a solo exhibition at Gallery Apel in Galatasaray: 17 January - 21 February, 2015. The title of the show is “Songs and Lyrics”
Over the years Göknil had developed a passion for the unity of word and image in her art. She loves them both. Once she decides on her exhibition theme and her sources, she spends quite some time with books. During this exploration stage, words begin to transform into images and sometimes images evoke new words leading to short stories or limerics. A poet, Güven Turan described one of her exhibitions as “the brotherhood of word and sight”. That was in 2002, during her book art show at Yapı Kredi, Kazım Taşkent Gallery.
Can Göknil has been selecting her exhibition themes from mythology and folkloric themes. Her cultural heritage was always an inspiring  road map for her. However she didn’t draw what she found in books or saw in museums, she only painted how she would like things to be.  She feels free to buid up a new world that sings happy and peaceful tunes. This is why her art greets everyone with joy and tranquility.
Can Göknil, "Asıl Fasıl"
For her new exhibition at Gallery Apel, Göknil invites a new member to “ the brotherhood of word and sight.” “Sound” has joined in. Songs from every region of Anatolia turned into joyous canvases as she read books and letters of Tuba Kaftancıoğlu, Nurer Uğurlu, İlhan Başgöz.

Can Göknil is presenting three dimensional objects and sculptures alongside her canvases. These are a group of musicians performing ‘Fasıl Music’, some song writers (‘Türkü Yakanlar’) and ‘Sea Dervishes’ swaying to the moody melodies of Anatolian love tunes.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder