12 Kasım 2015 Perşembe

CONTEMPORARY ISTANBUL 2015’TEN NOTLAR

Contemporary Istanbul Fuarı’nı 15 Kasım’a kadar gezebilirsiniz.

ZİYARETÇİ AKINI
10. Yaşını kutlayan Contemporary Istanbul’un 11 Kasım’da gerçekleşen ön izleme günü tam anlamıyla ziyaretçi akınına uğradı. Sanatın giderek daha geniş kitlelere ulaştığını görmek çok güzel. Girişte izdiham yaşanırken, bölge trafiği de kilitlenmişti.





Bahadır Baruter, “Mukadderat Serisi | Fatality Series”, Silikon, epoksi, akrilik rezin, pleksiglas, ahşap | Silicon, epoxy, acrylic resin, plexiglas, wood, (x-ist).

FUARIN STARI BAHADIR BARUTER
Bahadır Baruter, 
“Mukadderat Serisi | Fatality Series”, 
Silikon, epoksi, akrilik rezin, pleksiglas, ahşap 
Silicon, epoxy, acrylic resin, plexiglas, wood, (x-ist).

x-ist'in bu seneki solo proje alanının konuğu olan Bahadır Baruter, yaklaşık 2 yıl süren çalışma süreciyle ortaya çıkarttığı “Mukadderat Serisi – Fatality Series” isimli heykel yapıtlarını da ilk kez Contemporary İstanbul’da sergiliyor. Silikon, epoksi, akrilik rezin, pleksiglas, ahşap gibi malzemelerle oluşturulan heykeller, son dönemde gördüğüm en başarılı çalışmalar arasında.
Sanatçı, yaşamsallıklarını fetüs halinde ya da doğumdan sonra yitirmiş bedenleri hapsedilmiş formlar halinde heykelleştiriyor. Doğmadan yaşamını kaybetmiş ya da doğduktan sonra iş hayatının hırslı ve mecburiyet yüklü döngüsünde aslında yaşayan ölülere dönüşen kadın ve erkekleri, beyaz kefene atıfta bulunan beyaz takım elbiselerle, dini bir ritüelin parçası gibi tanrıya yakarır/yalvaran formda sorgulayan sanatçının eserlerinden oluşan yeni serisi, haklı olarak Contemporary İstanbul’da büyük ilgi gördü.


Şirin Payzın, Ahmet Yeşil, Onur Çetin, Ümmühan Kazanç.
İŞ VE SANAT DÜNYASININ ÜNLÜ İSİMLERİ
Fuara, özellikle koleksiyonerlerin ilgisi büyüktü. Hükümetin çağdaş sanata sınırlı destek verdiği günümüzde, Murat Ülker, Taha Tatlıcı, Arzu Sabancı, Caroline Koç, Çiğdem Simavi, Osman Çarmıklı, Sevil Sabancı, Oya Eczacıbaşı, Halis-Alev Komili, Polat Gülman, Kemal Gülman ve Tansa Mermerci gibi önemli sanatsever iş adamlarını fuarda eserleri dikkatli bir şekilde incelerken görmekten büyük mutluluk duydum. Türk koleksiyonerlerin yanı sıra yaklaşık 400 yabancı koleksiyoner de fuarı gezmek için İstanbul'a gelmiş. Beren Saat, Kenan Doğulu, Teoman, Şevval Sam, CNN Türk’ün ünlü yorumcusu Şirin Payzın da fuarı gezen ünlü isimler arasındaydı.


Adnan Çoker.
ADNAN ÇOKER KİTABINI İMZALADI
Fuarda görmekten büyük mutluluk duyduğum Adnan Çoker, “Alfabe” isimli yeni serisini sergilediği OlcayArt’ın standında, sergi kataloğunu da imzaladı. Büyük usta, ağırbaşlı duruşuyla bir kez daha “ustaları hali bir başka” dedirtti. Keşke fuarda hazır bulunan diğer sanatçılarımızda, kitaplarını imzalayarak hayranlarını sevindirseydi. Ancak fuar ve sergi zamanlarında izleyicilerle yüz yüze gelen sanatçılar, imza vererek hayranlarına güzel bir anı hediye edebilirlerdi.


Kadir AKYOL, “Charlize Theron”, 2015, tuval üzerine yağlıboya, 130x160 cm., (Galeri Miz).

Galeri İlayda.
Victor Lope/Faur Zsofi Gallery.
Aria Art Gallery.
Jaume Plensa Galerie Lelong Paris.
Extramücadele, Galeri Zilberman.
Emir Uras, Krampf Gallery.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder