6 Kasım 2015 Cuma

TUĞBA YÜKSEL’İN MELANKOLİK PARİS’İ: “KİMSECİK” FOTOĞRAF SERGİSİ

Tuğba Yüksel, 2015, 61x92 cm., (Edisyon:10).     
 
Sainte Pulchérie Fransız Lisesi, 12 Kasım – 19 Aralık 2015 tarihlerinde Tuğba Yüksel’in “Kimsecik” isimli fotoğraf sergisini ağırlıyor. Bu sergi, sanatçının 2015 yazı boyunca Paris’te çekilen fotoğraflarından bir seçki sunuyor.

Fotoğraf sanatçısı Tuğba Yüksel, geçtiğimiz 2014 Mart ayında Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nin Sanat Galerisi Od’A-Ouvroir d’Art, Fransız Kültür Merkezi ve tarihi Maçka Sanat Galerisi iş birliğiyle düzenlediği sanat yarışmasını kazanmıştı. Yarışmanın ödülü ise Paris'te sanatçı rezidansı idi.


Tuğba Yüksel, 2015, 37x56 cm., (Edisyon:10).
 
Tuğba Yüksel yarışmanın ardından iki ay süresince La Cité Internationale des Arts Paris’te bir sanatçı rezidansına katıldı. Bu süreçte, şehri keşfetmek adına Paris’in tarihi sokaklarını arşınladı ve kenti melankolik bir perspektifle fotoğrafladı.
Paris’in turistik simgelerini ve medyatik bilinirliğini bir kenara bırakacak olursak, şehrin kederli tarihi, hüzünlü hikayeleri, bu hikayelerin kahramanları ile onların melankolisini taşıyan bir nehir: Seine Nehri, işte bu şehrin en anlatılmaya değer öykülerini biriktirmektedir... Tuğba Yüksel, Paris’i Seine üzerinden fotoğrafladı.

Yalnızlıklarını kalabalıklara anlatamayanlar ya da kalabalığın tam kalbindeki yalnızlar, sıkıntılarının elden ele dolaşmasını arzulayanlar veya nehrin dilsizliğine güvenip ona içini dökenler hemen hepsi bu dünyanın en bilindik kentinin hüzün yüküyle bahtiyar sularına bazen köprülerinden, bazen kıyılarından acılarını, mutluluklarını, günahlarını, geçmişlerini ve geleceklerini döküyorlar...


Tuğba Yüksel, 2015, 59x90 cm., (Edisyon:10).
TUĞBA YÜKSEL
1979 yılında İstanbul' da doğdu. Marmara Üniversitesinde Resim Öğretmenliği bölümünden 2003 yılında mezun oldu, aynı üniversitede Resim bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. 2010 yılından bu yana Fotoğraf sanatıyla ilgilenen sanatçı çalışmalarını İstanbul'da sürdürmektedir. 1979 yılında İstanbul' da doğdu. Marmara Üniversitesinde Resim Öğretmenliği bölümünden 2003 yılında mezun oldu, aynı üniversitede Resim bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. 2010 yılından bu yana Fotoğraf sanatıyla ilgilenen sanatçı çalışmalarını İstanbul'da sürdürmektedir. İlk kişisel sergisini 2012 yılında Paris’te açan Yüksel, 2016 yılı içinde Almanya-Augsburg, Bocholt, Mannheim, Selb ve Solingen Müzelerinde kişisel sergileri olacaktır.

Sergiler
2015 İstanbul “Od’A-Ouvroir d’Art” Karma Sergi.
2014 Beşiktaş International Festival of Photography Kişisel Sergi.
2012 Bursa International Festival of Photography Kişisel Sergi
2012 PARİS Kişisel Sergi

Gösteriler
2015 Roma / İtalya Fotoğraf Festivali Fotoğraf Gösterisi
2013 Paris / Nancy Performans Gösterisi

Çalışmalarının Yer Aldığı Yayınlar
National Geographic
Huffington Post
issuu
De Visu
Fotoritim

Ödüller
2015    Türkiye’den Yeni Nesil, Genç Çağdaş Sanatçılar Yarışması/Sainte Pulchérie Lisesi- Od’A-Ouvroir d’Art Birincilik ödülü.
2014    Bursa Fotofest ‘Birlikte Yaşamak’ konulu fotoğraf yarışması, yarışma özel ödülü.
2013    Bursa Fotofest ‘Hayatın Renkleri’ konulu fotoğraf yarışması 2 Adet sergileme ödülü.
2013    Anadolu Hayat ‘Kadın Gözüyle Hayat’ konulu fotoğraf yarışması 3. lük ödülü.
2012    2nd Internatıonal Exhibition of Photography SB 2 Adet sergileme ödülü.
2012    2nd Internatıonal Exhibition of Photography renkli 2 Adet sergileme ödülü.
2012    İDTO Deniz Ticaret Odası “Deniz Yolculukları” konulu fotoğraf yarışması sergileme ödülü.
2012    Ford Fotoğraf Yarışması “Yollar ve Yolculuklar” konulu fotoğraf yarışması 1. lik ödülü.
2011    Satranç Life Dergisi “Satranç” konulu fotoğraf yarışması 1. lik ödülü.
2011    Satranç Life Dergisi “Satranç” konulu fotoğraf yarışması mansiyon ödülü.

Od'A-Ouvroir d'Art Sanat Galerisi Hakkında
Od'A-Ouvroir d'Art Sanat Galerisi, Sainte Pulchérie Fransız Lisesi bünyesinde 2009 yılında kurulmuştur. 280 m² alana sahip olan ODA, modern sanat sergilerine ev sahipliği yaparken Türk ve Fransız kültürlerinin sanatsal öğelerini vurgulamaktadır. Od'A-Ouvroir d'Art'ta Bedri Baykam, Bubi, Charles Vess, Dany, Devabil Kara, Devrim Erbil, Diana Page gibi sanat dünyasının önde gelen isimlerinin eserleri sergilenmiştir. ODA, hem bir sergi salonu hem de sanatsal uygulamaların, buluşma ve konferansların gerçekleştirildiği bir atölyedir.

İLETİŞİM
Od'A-Ouvroir d'Art/Sainte Pulchérie Fransız Lisesi
Çukurluçeşme Sok. No: 7, Küçükparmakkapı, BEYOĞLU-İSTANBUL

Tel: 0212 244 25 36


Tuğba Yüksel, "Işık", Türkiye’den Yeni Nesil, Genç Çağdaş Sanatçılar Yarışması/Sainte Pulchérie Lisesi- Od’A-Ouvroir d’Art Birincilik ödülü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder