8 Nisan 2018 Pazar

RAŞİT ALTUN: “SIFIR”

Raşit Altun.


Resimlerinde kendi hayal dünyasındaki “Araf”ı kendine özgü stiliyle yorumlayan Eskişehirli sanatçı Raşit Altun’un “Sıfır” isimli kişisel resim sergisi, eş zamanlı olarak İstanbul ve Ankara’da sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Platform A’nın gerçekleştireceği sergilerin İstanbul’daki adresi Nişantaşı’nda yer alan ART212 Sanat galerisi ve sergi 18 Nisan’a kadar devam edecek. Ankara’daki sergi ise, 11 – 26 Nisan tarihleri arasında Platform A’da gezilebilecek. Altun’un sergide yer alacak son dönem eserlerini ve sanatını usta sanatçı YALÇIN GÖKÇEBAĞ serginin katalog yazısında aşağıdaki sözlerle anlatmaktadır;

Çok müze gezenler görmüşlerdir, 15. ve 16.yy’daki Rönesans ve sonrası peyzajlarda fantastik ögeler kullanılan bol figürlü kompozisyonlar vardır. Raşit’in resimlerinde de buna benzer özellikler olduğunu görmemiz mümkün. Raşit, konu olarak genellikle Araf olayını ele almıştır. Araf bilindiği gibi esas sorgulamadan önce, yani insanların cennete cehenneme gitmeden önce toplandıkları yerdir.



Raşit Altun.
Raşit’in resimlerinde dikkatimi çeken üç ana unsur var. Birincisi ışık, ikincisi şekil dediğimiz formlar, üçüncüsü de renk bütünlüğüdür. Raşit bu üç ana unsuru resimlerinde muhakkak kullanarak büyük bir kompozisyon ortaya çıkartmaktadır. Bu kompozisyonlarda özellikle uyum, ahenk dediğimiz formların birbirleriyle olan ilişkilerini son derece ustalıkla kullanan genç bir sanatçımızdır. Ayrıca sürrealist bir akımın takipçisi olduğunu görmekteyiz. Raşit’in resimlerine baktığımızda şehir, insanlar ya da doğa adeta bir boza kıvamında bir su ya da bir nesnenin havaya uçuşmaları şeklinde anlık olayları da yakalamış ve bunu hissettiren formlar da kullanmıştır. Bu formlar gayet ustalıkla kullanıldığı için resmin bütünlüğünü bozmadan, ana temayı çok etkilemeden genel bütünlük kavramını resimlerinde görmemiz mümkün. Sanatta önemli iki husus vardır. Birincisi resmin bütünlüğü, ikincisi de değişiklik formasyonudur. İkisi de bir sanat eserinde muhakkak bulunması gereken önemli unsurlardır. Bütünlük içerisinde teknik yani renk bütünlüğü, şekil bütünlüğü ve de ritim bütünlüğü olması gerekir. Raşit bunu başaran genç bir sanatçı. Ben Raşit Altun’un resimlerinin özgün olduğuna inanıyorum.


Raşit Altun.

Böyle resim yapan var mı dünyada muhakkak vardır ama kendi imzasını yaratmış ve resimlerine baktığımızda bu Raşit Altun’un diyebiliyoruz. Bu da bir sanat eserinde bulunması gereken en önemli hususlardandır. Dolayısıyla bu resimler amacına ulaşmış resimlerdir. Peki, acaba Raşit her şeyi bitirip, nokta mı koyuyor? Hayır, muhakkak ki daha ileride kendi karakterini bozmadan çok daha başka konular, başka kompozisyonlar oluşturacağına eminiz. Görüyorum ki özellikle birkaç yıldır yakından takip ettiğim sanatçı dostum, ışığı çok güzel kullanıyor. Soyut resimde ışığa o kadar gerek yok gibi düşünülebilir ama bakınız Raşit’in resimlerinde ışık ve gölgeler o kadar yerindeki, resim insana onun beklediği etkiyi yapıyor. Raşit’in insanda kan deveranını arttıran resimleri var. Öte yandan bazıları da dingin, sakin bir izlenim yaratmakta. Resmin başarılı olup olmaması resmin kendini iyi anlatması ile mümkündür. Seyirci bir resme baktığı zaman o resim ile psikofizyolojik bir iletişim kurar. Eğer karşıdaki tablo insan üzerinde bunu oluşturuyorsa, gerçekten resim başarılı olmuş demektir.

Bunu şöyle açıklayabiliriz. İnsan bir şeyi beğendiği zaman vücudunda fizyolojik olarak neler oluşuyor, bunları biliyoruz. Ayrıca birde beyinde o güzellik duygusunun yarattığı olumlu ve rahatlatan etkiler oluşur. İşte bunu Raşit Altun resimlerinde başarmış. Bu sergisinde tüm araştırmalarının karşılığını almış ve tablolarına yansıtmış olduğunu görüyorum ve başarıya ulaşmış bir sergi olarak tanımlayabileceğimizi düşünüyorum.


Raşit Altun.
RAŞİT ALTUN
Raşit Altun 1980 İzmir’de doğdu. 2001 yılında Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Görsel Sanatlar Eğitimi Bölümünden mezun oldu. Altı kişisel sergisinin yanı sıra 2015, 2016 yılında Fransa Paris Louvre SNBA Carousel Salonu Türk Delegasyonu Salon Sergisi, 2015 Polonya’da Torun Müzesi Okregowe Ala Turque sergisi ve 2012 ABD Miami Art Expo gibi çok sayıda sergide yer almış, ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmıştır. Yunus Emre resim Yarışması, TJK Anıt Heykel Yarışması, Turgut Pura Vakfı Heykel yarışması, 2012 yılında Eskişehir Sanat Derneği Resim Ödülünün de olduğu toplam on ödülü olan sanatçının eserleri resmi ve özel koleksiyonlarda bulunmaktadır. Eskişehir’de kişisel atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder