3 Ocak 2014 Cuma

NACİ KALMUKOĞLU SERGİSİ VE KONFERANSI İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ’NDE

İstanbul Kültür Üniversitesi, özel koleksiyonunda yer alan ünlü ressam Naci Kalmukoğlu’na ait eserleri 07 Ocak’tan itibaren resim tutkunlarının beğenisine sunuyor.
Ayrıca aynı gün Sanat Danışmanı ve ‘Naci Kalmukoğlu’ kitabının Yazarı Halilhan Dostal, saat 14.00’da, Üniversite’nin Önder Öztunalı Konferans Salonu’nda “Beyaz Ruslar ve Naci Kalmukoğlu” Konferansı düzenleyecek. Konferansta ‘17 Devrimi’, ‘Beyaz Rus’ olgusu, Naci Kalmukoğlu’nun yaşamı ve sanat tarihindeki yeri ele alınacak.
İstanbul Kültür Üniversitesi Ataköy Yerleşkesi bünyesinde bulunan Sanat Galerisi’nde 28 Ocak’a kadar ziyarete açık olacak sergide, Naci Kalmukoğlu’nun hayatının çeşitli dönemlerine ait 30 eseri yer alıyor. Sanatçı; tarihi mimarisi ile ünlü Süreyya Operası dahil olmak üzere, sinema, opera vb. mekanların duvar boyamalarını Türk vatandaşlığına geçmeden önceki süreçte tamamlamıştır. Naci Kalmukoğlu, kimi yapıtlarında izlenimci öykünmeler olsa da, klasik – akademik anlayışı benimsemiştir. Renkleri ustalıkla kullanışı ve kusursuz perspektif yeteneği ile ön plana çıkan sanatçı, eserlerinde insan sevgisini belirgin bir tema olarak yansıtmıştır.

Ressam Naci Kalmukoğlu
1896 doğumlu olan Naci Kalmukoğlu, Kalmuk Türkleri’ndendir. Rus ihtilali dolayısıyla, Kharkov (Harkov)’da sürdürdüğü tahsilini yarıda bırakarak 1920’de İstanbul’a gelen Kalmukoğlu, Kharkov’da 4,5 yıl Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim gördü. Türk yurttaşlığına geçtikten sonra bir süre tiyatro dekorları yaptı. İstanbul’un büyük sinemalarında, otellerinde ve lokantalarında bulunan panolar, halkevi sahne dekorları ve İzmir Fuarı’nın resimleri ünlü ressama ait eserler arasındadır. Bu işler onu uzun süre İstanbul’un sanat çevrelerinden uzak tutsa da, resim çocukluk tutkusu halinde devam ettiği için bir süre sonra Güzel Sanatlar Birliği’nin geleneksel sergilerine katıldı ve ilk sergisini Şubat 1941’de Ankara’da açtı. Sanatçının yeteneği konusunda ancak ölümünden sonra resim sever dostları için yaptığı eserler ortaya çıktığında bilgi sahibi olunmuştur. Çok değişik üsluplarda resimleri bulunan sanatçı nü ve peyzajları ile ünlüdür. Sanatçı 03 Şubat 1951’de hayatını kaybetmiştir.

Sanat Danışmanı Halilhan Dostal (1958)
İstanbul, Yeşilköy’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Işık Lisesi, lisans yıllarını Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi ‘Ekonomi’ Bölümü ve yüksek lisans programını İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi ‘Para-Kredi-Banka’ Kürsüsünde tamamladı.
Başta resim olmak üzere plastik sanatlar alanında galerici, danışman, küratör ve sanat yazarı olarak 30 yılı aşkın süredir hizmet vermektedir. Galerici ve küratör olarak, Türk resim sanatının farklı süreçlerine işaret eden bireysel, karma ve retrospektif sergiler düzenledi, sanat fuarlarında yer aldı. 
1997’den bu yana, Yeni Binyıl Gazetesi yanı sıra Türkiye’de Sanat, Sanat Çevresi, Genç Sanat ve Antik Dekor gibi süreli yayınlar ve www.bugunbugece.com adresli ‘Sosyal Yaşam Rehberi’nde onlarca, makale, akademik yazı ve araştırması yayınlandı.
Üniversiteler başta olmak üzere çeşitli kurumlarda, ‘Sahte Resim ve Ekspertizm’, ‘Koleksiyon Bilinç ve Yönetimi’, ‘Sanat Pazarı ve İletişim’, ‘Yurt Gezileri/Yurdu Gezen Ressamlar’ ve ‘Beyaz Ruslar ve Beyaz Rus Ressamlar’ başlıklı söyleşi, panel, seminer, konferans yanı sıra sempozyum vb akademik buluşmalarda görev aldı. Alanıyla ilgili Danışma, Yürütme ve Seçici Kurul üyeliklerinde bulundu.
‘Türkiye’de Sahte Resim ve Ekspertizm’ (2001), ‘Naci Kalmukoğlu’ (2007) ve ‘Işığı Arayan Adam, Batılılaşma Sürecinde Türk Resim Sanatı Tarihi 1700-1950’ (2012) isimli kitapları yayınlandı.

2009’dan bu yana ‘Zeytinli Belediyesi Sanat Danışmanlığı’ görevi yanı sıra, www.bugunbugece.com’ da ‘sergi-müzayede’ disiplini editörlük ve resim sanatı/pazarı üzerine yazarlık/araştırmacılık hizmeti yürütmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder