8 Kasım 2021 Pazartesi

AHMET YEŞİL “SESLER VE İZLER” SERGİSİYLE TATARİSTAN CUMHURİYETİ DEVLET RESİM SANATI MÜZESİ’NDE

Ahmet Yeşil, “Sesler ve İzler - Sounds and Marks 1”, 2018, tuval üzerine yağlıboya, 150x120 cm.



İlk resim sergisini açtığı 1979 yılından bu yana aktif olarak sanat yaşamının içinde yer alan ve yurtdışında açtığı sergilerle ülkemizi birçok defa temsil eden Ahmet Yeşil, şimdi de
“Sesler ve İzler” temalı sergisiyle 16 Kasım 2021 – 16 Ocak 2022 tarihleri arasında Tataristan Cumhuriyeti Devlet Resim Sanatı Müzesi’nde izleyicilerle buluşuyor. 42 yıldır sanatı hayatı, hayatı sanatı, atölyesi mabedi olan sanatçı, bugüne kadar 110 kişisel sergi açmış, 300 karma ve yarışma sergisine katılmış, 24 ödül almıştır.


Tam anlamıyla ‘nev-i şahsına münhasır’ olarak tanımlanabilecek bir fırçaya sahip Ahmet Yeşil, Dünyadaki ve Türkiye’deki moda akımları çok yakından takip etse de o kendi gerçeğinden vazgeçmemiş, yıllar içinde fırça darbeleri ile tuvaline aktardığı özlemleri, tutkuları, heyecanları, duyguları, düşüncüleri, acıları, mutlulukları onu nereye götürdüyse, sanatı da o bağlamda gelişmiş, bugünkü gücüne ulaşmıştır. Özellikle ve ısrarla belirtilmesi gereken nokta ise, dünyadaki hiçbir sanatçıyla karşılaştırılamayacak ve Ahmet Yeşil tarzı olarak anılan görsel bir dil yaratmış olmasıdır.


Ahmet Yeşil, “Tarihsiz Günlükler”, 2016, tuval üzerine yağlıboya, 120x90 cm.



Ulusal ve uluslararası müze, kurum ve özel koleksiyonlarda onlarca eseri bulunan Ahmet Yeşil, “Sesler ve İzler” serisiyle ilgili kaleme aldığı yazısında şunları aktarıyor: “Ses, tüm duyu ve birikimleriyle sanatçıya da hiç beklemediği sorular sorar. Bir uçurum kenarında duruşun bilince etkisidir. Bilincin yaratığı ses dalgalarının geride bıraktığı dilin izleri de gerçekte onunla beraber izleyiciyi de sürükler bu serüvenin içine. Bu izler yaratının ses dalgalarının zaman zaman duyamadığımız, sormaya başladığımız anda duyduğumuz gerçekte eserin bize seslenişi, kurduğumuz iletişimle bizi etkileyen imgelerdir. İzler dediğimiz gerçek, bu imge duyumsaması izleyicinin kendi hakikati üzerinden duyumsadığı imlerdir…”

BİLGİ İÇİN
Tataristan Cumhuriyeti Devlet Resim Sanatı Müzesi
Modern Sanat Galerisi
Kazan, Karl Marks Cad., No:57


Ahmet Yeşil, “Kırılgan İmge - Fragile Image”, 2021, tuval üzerine yağlıboya, 100x85 cm.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder